El-installatørens 7 beste tips for å spare strøm og penger

Ettersom vi bruker mer og mer energi, kan det i fremtiden komme ordninger som fører til dyrere strøm på de tidspunktene vi bruker mest strøm. Disse tidspunktene er mellom 16:00 og 18:00 på hverdager for private, og klokken 08:00 for bedrifter.

Det finnes flere tips og triks for å spare energi og dermed også penger, men hvilke er mest effektive? Her har vi samlet de mest effektive tipsene, som vi har erfart gjennom 25 år i elektrikerbransjen.

Still inn den temperaturen du ønsker

Når du justerer på temperaturen bruker du strøm. Dessuten viser mange termostater feil temperatur, så du blir lurt til å tro at det er annen temperatur innendørs enn det faktisk er. Dermed kan du ende opp med å fyre unødig med ved eller strøm, og ende opp med at det blir så varmt at du må lufte ut igjen. Da mister du all energien og pengene du akkurat brukte. Vær derfor nøye med å stille inn den temperaturen du vil ha, og prøv å unngå å endre på den.

Installer sparesystemer

Det er mye penger å spare på å senke temperaturen med 3-4 grader. Med sparesystemer kan du ivareta en temperatursyklus, eller justere varmen over tid. Du kan for eksempel stille inn slik at det er kaldere i boligen når du er på jobb, og at temperaturen heves igjen når du kommer hjem. Det er også mulig å styre dette via en app hvis du har installert et smarthus-system. Les mer om dette her.

Bli varm tre ganger ved å fyre med egen ved

Som Magne, daglig leder i Bærum Eltek, sier: Hvis du fyrer med egen ved blir du varm tre ganger. Når du hogger, når du kløyver og når du fyrer.

Dusj raskere og mer effektivt

Trenger du alltid å ta den lange varme dusjen? Når du dusjer bruker du mye strøm på kort tid. En litt kortere dusj kan spare deg for penger.

Installer varmepumper for å få jevn temperatur

Du har sikkert hørt om effektiviteten til varmepumper, men du synes kanskje det er litt kostbart å installere? Vi kan fortelle deg at du garantert kommer til å spare penger på å investere i en varmepumpe over tid. Dessuten gir en varmepumpe deg stabil, god varme og du kan bruke den som aircondition på sommeren. Moderne varmepumper er dessuten meget stillegående, og fører dermed ikke til forstyrrelser.

Hold energien inne i boligen med god isolasjon

Det finnes mange gamle og dårlige isolerte boliger. Når du prøver å holde temperaturen stabil på en kald vinterdag siver det energi ut fra gamle vinduer, vegger og pipeløp. Dette fører til større energiforbruk, som du taper penger på. Hvis det heller ikke er tett opp til loftet beveger varmen seg dit, ettersom varme beveger seg oppover. Da fyrer du virkelig for kråka!

Et av våre beste tips for å forhindre dette er å isolere godt på loftet slik at varmen blir i boligen.

Balansert ventilasjon gir godt inneklima

Hvis boligen din er godt isolert og luften blir stengt inne, kan du få problemer med at du ikke får inn nok frisk luft. Dette kan du løse med balansert ventilasjon. Dette er en investering som sikrer at den godt isolerte boligen din holder på energien, og at du får frisk luft inn uten å åpne vinduet.

Bærum Eltek hjelper med gode el-tjenester

Vi håper tipsene har inspirert deg til å spare mer energi og penger. Om du behøver veiledning i å ta i bruk noen av tipsene eller har spørsmål om våre tjenester, ta kontakt med oss.